Monday, February 27, 2012

Helen Parkhurst (1887-1973)


Helen Parkhurst sündis Durand'i linnas, Wisconsin'i osariigis, Ameerika Ühendriikides 7. märtsil 1887. Ta omandas bakalaureuse kraadi Wisconsin'i River Falls kolledžis aastal 1907. Õpingud jätkusid 1908-1910 Columbia ülikoolis. 1914. aastal õppis Parkhurst Rooma ülikoolis antropoloogia professori Giuseppe Sergi käe all. Oma magistrikraadi pedagoogikas omandas ta aga 1943. aastal Yale'i ülikoolis.
 





Aastatel 1913-1915 töötas ta koos Maria Montessori'ga ning alates 1915. aastast kuni 1918. aastani oli ta Montessori esindaja Ameerika Ühendriikides. Parkhurst ja Montessori jagasid mitmeid sarnaseid jooni ja mõlemaid inspireerisid õpetamisel ette tulevad igapäevased probleemid ning soov paranada lastele antava hariduse kvaliteeti.
 
1919. aastal lõi Parkhurst oma esimese kooli New Yorgis, kus ta hakkas juurutama Daltoni linnas asuvas koolis välja arendatud eksperimentaalplaani.
Tema töödes võib muuhulgas märgata ka teiste reformpedagoogide nagu Maria Montessori ja John Dewey mõjutusi. Üheks esimeseks artikliks, mis avaldati 27. mail 1926 ajakirjas Times Educational Supplement, oli “The Laboratory Plan”. Artiklitele järgnes ka raamat “Education on the Dalton Plan”, mis kogus populaarsust ning mida hakati rakendama nii Ameerikas, Inglismaal, Hollandis kui ka Jaapanis.
Hilisematel eluaastatel töötas Helen Parkhurst erinevates õpetajatele mõeldud akadeemiates, kus ta vastutas hariduslike programmide disaini eest. Samuti jätkas ta tööd lastega ning esitles erinevaid programme raadiosaadetes.

Helen Parkhurst suri 1. juunil 1973. aastal New Milford'is, Conneticut'i osariigis. 

Helen Parkhurst kuulub Socrates'e ja Maria Montessori'ga "100 kõigi aegade suurimate õpetlaste" hulka. 

Helen Parkhurst: "Vaatlemine on aken lapse maailma sisemusse - tema areneva isiksuse sügavustesse".