Friday, April 6, 2012

Daltoni laboratooriumi plaani päritolu ja mõjutused

Oma raamatus "Education on the Dalton Plan" kirjutab Parkhurst, et formuleeris oma hariduslikku teooriat alates 1908. aastast, kui üks endistest instruktoritest andis talle koopia Edgar Swift'i tööst "Mind in the Making a Study of Mental Development". Swift jättis kõrvale suulised tunnid ja klassis ette kandmise kui keskaja jäänukid ning soovitas õpetajatel õppida Herbat'i, Froebel'i ja Pestalozzi töödest. Samuti soovitas ta õpetajatel mitte vaadata neid haritlasi kui eeskujusid, vaid ehitada oma teadmised sellele, mida nemad olid juba saavutanud. Swift rõhutas efektiivsust, milleks oli kasuliku töö ja selle saavutamiseks kulunud aja suhe. Parkhurst'i mõjutas see suurel määral ning ta uskus, et õpilased suudavad oma aega ise efektiivselt kasutada kui nad on võimelised aega enda omana tajuma.
1922. a. ilmus Helen Parkhursti raamat "Education on the Dalton Plan"
Parkhurst'i mõjutas ka Edwin Conklin'i töö pärilikkuse ja keskkonna kohta hariduslike süsteemide arendamisel. Parkhurst imetles Conklin'i loobumist institutsioonidest mis edendavad ebasiirust, orjalikku suhtumist autoriteeti ja tõendusmaterjalide eiramist. Dalton'i plaan adresseeris hiljem just eelpool nimetatud probleeme, pöörates tähelepanu kriitilisele meelele, õppimisele väljaspool kooli ning õpilase panemisele kooli range poliitika ja arengu keskmesse.
Oma koolis arendas Parkhurst välja ülesannete süsteemi ja eakaaslaste grupi tuutorluse, mis leevendas tema kui üksikõpetaja pinget mitme kraadi võrra. Kogemus demonstreeris selgelt tema leidlikkust, organisatoorseid võimeid ja julgust oma ideede teostamisel. 
Parkhurst kasutas terminit "laboratoorium", et eristada oma meetodit teistest individualiseeritud meetoditest, millele oli antud nimed neid esmakordselt proovitud linnade järgi nagu näiteks Gary plaan ja Winnetka tehnika.
Oma raamatus "Education on the Dalton Plan" rõhutas Parkhurst oma huvi hariduse ja eluks ette valmistamise suhtes. Parkhurst'i jaoks oli tööjõu hierarhiline süsteem antitees tema enda vaadetele sotsiaalse organisatsiooni kohta.

No comments:

Post a Comment